Ciasto malinowe "Księżniczka Poppy" Trolle

5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z serii nadążyć za trendami filmowymi w cukiernictwie torty ciasta i ciasteczka to mnie dopada z chwilą,gdy pojawia się nowy film w kinie i wiem,ze zacznie się szał np. na słodkości w stylu księżniczki Poppy. Moja córeczka ma urodzinki oraz tort z Trollami i bardzo chciała różowe ciasto z toffi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 60 ciastek Petit-bery
    1 puszka kajmaku toffi (Najlepsze gęste toffi z Gostynia)

    Krem budyniowy:
    2 budynie malinowe
    3/4 litra mleka
    2 łyżki cukru
    200g masła 82%

    MASA ŚMIETANOWA:
    0,5 litra kremówki 30%
    2 śmietan-fixy
    2 cukry waniliowe
    100g malin (najlepiej mrożone)

    Barwnik spożywczy różowy -odrobinę na czubku wykałaczki (barwnik jest bezpieczny i dopuszczony do żywności)

    posypka kwiatki

    wymiar blaszki: 30cm/25cm
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Ciasto malinowe "księżniczka poppy" trolle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń malinowy 1. Pół szklanki mleka odlej do szklanki, wymieszaj w nim proszek budyniowy oraz odrobinę różowego barwnika spożywczego.( Możesz użyć np. wyciśnięty sok ze startego buraczka zamiast barwnika). Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier i wlej mieszankę budyniową. Mieszaj energicznie aby nie powstały grudki.
    Jeśli chcemy mieć ciasto na szybko to budyń można od razu wylać na ciasteczka lub wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.
  • złożenie ciasta 2. Na dno formy układam ciasteczka. Na ciasteczka wykładam masę budyniową.
  • złożenie ciasta 3. Budyń przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Kajmak mieszamy i wykładamy porcjami na ciasteczka smarując na całości.
  • złożenie ciasta 4. Przykrywamy kolejną warstwą z ciasteczkami.
  • śmietana z malinami 5. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier waniliowy i śietan-fix. Maliny rozmrozić, zdusić i dodać do śmietany. Wszystko wymieszać .
  • ZŁOŻENIE CIASTA 6. Masę śmietanową wyłożyć na ciasteczka i wyrównać. Udekorować wierzch np. jadalnymi kwiatkami.

Porady

Jeśli nie nie zależy nam na ciemniejszym kolorze budyniu to pozostawiamy budyń bez barwienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować