Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu ciasto. Pokuszą się na nie i dorośli i dzieci.

Składniki:

  • 4 jajka
    1,1/3 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    4 średnie starte marchewki
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki wymieszaj 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wymieszać. Następnie połączyć z olejem, startą na małych oczkach marchewką i posiekanymi orzechami.
  • 2. Formę do tortownicy (o śr.26 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i wylać masę. Piec przez ok. 40 min. w temp.180 st. do tzw.suchego patyczka. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy