Ciasto marchewkowe

4.49 (141 ocen)

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe z kremem na bazie serka philadelphia. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe:
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    1 szkl cukru
    1 op. cukru waniliowego (16 g)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl mąki pszennej
    1 szkl oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki cynamonu
    1 płaska łyżka kakao
    szczypta soli
    1 szkl posiekanych orzechów
    włoskich
    1,5 szkl marchewki, startej
    garść posiekanych rodzynków
    garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Krem:
    200 g serka philadelphia
    2 łyżki miodu
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    cynamon do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pieczeń

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrami do puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (oprócz marchewki i orzechów), zmiksować. Wsypać orzechy i marchewkę, wymieszać szpatułką. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C około 40 minut do "suchego patyczka". Po tym czasie pozostawić ciasto do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
  • 2. Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone ciasto wysmarować kremem i oprószyć cynamonem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Serek Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować