Ciasto marchewkowe

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Proste i szybkie w wykonaniu, wprost uwielbiane w moim domu - ciasto marchewkowe.

  • 60 min

Składniki:


  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
    2 szklanki cukru
    2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    rodzynki
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, marchewkę, skórkę z cytryny,posiekane orzechy, cynamon i sparzone wcześniej rodzynki. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z marchewkową masą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Na upieczone ciasto wylewamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować