Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 18 min

Pyszne ciasto, które kojarzy mi się z jesienią. Zaskakujące połączenie marchewki z aromatycznym cynamonem. Zachwyci każde podniebienie.

  • 18 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szkl. oleju
    4 jaja
    2 szkl. mąki
    2 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2 szkl. drobno startej marchewki, czyli około 3 średnie marchewki
    dodatkowo polewa czekoladowa, bądź roztopiona tabliczka czekolady

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć.
    Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę i olej, na koniec marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól.
  • 2. Piec w temperaturze 180st. przez około 45 min.
  • 3. Wystudzone ciasto pokryć polewą czekoladową.

Porady

Ciasto może być trochę rzadkie, jednak nie należy przesadzać z czasem pieczenia, bo może to doprowadzić do przesuszenia. Warto więc, po upływie określonego czasu, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy