Ciasto marchewkowe z gęstym kremem mascarpone

4.49 (174 ocen)

  • 60 min

Smaczne,efektowne ciasto :)

  • 60 min

Składniki:

  • Marchew ok. 60-70 dag
    Mąka pszenna 2 szklanki
    Olej rzepakowy 1 szkl.
    Jajka 5 szt.
    Cukier 1 szklanka
    Soda oczyszczona 2 łyżeczki
    Cynamon 3 łyżeczki

    Krem mascarpone wg przepisu na moim profilu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-mascarpone-gesty

    Mus marchewkowy:
    Galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 torebka
    Budyń waniliowy 1 torebka
    Sok marchewkowy gęsty np. Kubuś, Leon ….



Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto marchewkowe z gęstym kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (duże oczka), po czym odciskamy z nadmiaru soku
  • image-17uxmku 2. Do szklanego lub kamionkowego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera lub blendera ucieramy jajka z cukrem do momentu dokładnego połączenia składników.
  • 3. Na przemian do utartej masy dodajemy partiami przesianą mąkę ,wymieszaną z sodą i cynamonem ,następnie wlewamy olej i łączymy je ze sobą
    Pod koniec dodajemy starta, odciśniętą marchew, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • image-0lc6bpb 4. Blaszkę o wymiarach 25 x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy utarta masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 C ) i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka
  • 5. Kiedy ciasto nam się upiecze przekrawamy (w poziomie) na 2 części
    Przygotowujemy krem wg przepisu :
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-mascarpone-gesty
  • 6. Schładzamy w lodówce
    Teraz przygotowujemy mus marchewkowy:
    W ¼ szklanki soku marchewkowego rozrabiamy budyń, dokładnie by nie było grudek
    Do garnuszka wlewamy pozostałą cześć soku marchewkowego i zagotowujemy
  • 7. Do zagotowanego soku marchewkowego dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy, zagotowujemy ,zdejmujemy z pieca i wsypujemy galaretkę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    Mus studzimy i wylewamy na przełożone kremem ciasto, odstawiamy do stężenia, i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować