Ciasto marchewkowe z gęstym kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (duże oczka), po czym odciskamy z nadmiaru soku
2.Do szklanego lub kamionkowego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera lub blendera ucieramy jajka z cukrem do momentu dokładnego połączenia składników.
3.Na przemian do utartej masy dodajemy partiami przesianą mąkę ,wymieszaną z sodą i cynamonem ,następnie wlewamy olej i łączymy je ze sobą
Pod koniec dodajemy starta, odciśniętą marchew, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
4.Blaszkę o wymiarach 25 x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy utarta masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 C ) i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka
5.Kiedy ciasto nam się upiecze przekrawamy (w poziomie) na 2 części
Przygotowujemy krem wg przepisu :
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-mascarpone-gesty
6.Schładzamy w lodówce
Teraz przygotowujemy mus marchewkowy:
W ¼ szklanki soku marchewkowego rozrabiamy budyń, dokładnie by nie było grudek
Do garnuszka wlewamy pozostałą cześć soku marchewkowego i zagotowujemy
7.Do zagotowanego soku marchewkowego dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy, zagotowujemy ,zdejmujemy z pieca i wsypujemy galaretkę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Mus studzimy i wylewamy na przełożone kremem ciasto, odstawiamy do stężenia, i wstawiamy do lodówki.
Komentarze