Ciasto marchewkowe z kremem

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Jest to przepyszne ciasto na każdą okazję. Szczególnie dla miłośników aromatycznych wypieków. Idealnie pasuję do kawy i herbatki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 2/3szkl. mąki pszennej
    - 0,5szkl cukru
    - 0,5 łyżeczki sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki przyprawy do pienika
    - 0,25 łyżeczki soli
    - 1/3szkl. oleju
    - 3 jajka
    - 1szkl. posiekanych orzechów włoskich
    - 0,5szkl. posiekanych, odsączonych ananasów ( świeżych lub z puszki)
    - 1szkl. startej marchewki

    Składniki na krem:
    - 300g serka philadelfia lub serka turek naturalny lub mascarpone
    - 6 łyżek masła
    - 1,5szkl. cukru pudru
    - aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawę. W drugim naczyniu roztrzepać jajka i dodać olej. Połączyć zawartości obu naczyń. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i ananasy. Wymieszać wszystko łyżką. Formę ( śr. 20cm) wyłożyć papierem dopieczenia. Do formy wlać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170-180st przez ok 45 minut - do suchego patyczka. Wystudzić.

    Masło musi być miękkie. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto przekroić na dwa blaty. Połową kremu przełożyć blaty, resztę położyć na wierchu.

Porady

Udekorować orzechami i cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cynamon Marchewka Orzechy Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować