ciasto marchewkowe z kremem i marchewkowym budyniem

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

śliczne i pyszne jesienne ciasto

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35)

    CIASTO MARCHEWKOWE

    -2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie 5 średnich marchewek
    -2 szklanki mąki pszennej tortowej
    -6 jajek
    -1 szklanka oleju rzepakowego
    -0,5 szklanki cukru brązowego
    -0,5 szklanki cukru białego
    -1,5 łyżeczki sody
    -1,5 łyżeczki cynamonu

    KREM

    -400ml śmietany 30%
    -3 łyżki cukru pudru
    -250g serka mascarpone
    -1 śmietan-fix (opcjonalnie)

    BUDYŃ MARCHEWKOWY

    -700ml soku marchewkowegotypu kubuś -u mnie marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
    -0,5 szklanki mleka
    -2 budynie śmietankowe po 40g
    -100g margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z kremem i marchewkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blaty 1. Najpierw przygotowujemy ciasto.

    Mąkę wraz z cynamonem i soda mieszamy.

    W misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę.
    Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę.
    Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
    Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
    Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy.
    Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne.
  • krem 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go.


    Krem wykładamy na blat ciasta.

    WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI.

    Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.
  • . 3. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy.
    UWAGA mój do mnie strzelał :P

    W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia.

    Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia.
    Gorący budyń wylewamy na ciasto.

    UWAGA zostawiamy troszkę do dekoracji.

    Ciasto wstawiamy do lodówki by całkowicie ostygło.
  • . 4. Potem jeśli mamy takie życzenie mozemy fajnie udekorowac ciasto. Ja to zrobiłam i uważam, ze wygląda słodko.

    Robimy małe marcheweczki na całym cieście z budyniu i kremu. ja znalazłam jeszcze resztę barwnika zielonego-efekt był jeszcze fajniejszy :-)


    Bierzemy szprycę z okrągłą tylką i dajemy do niej marchewkowy budyń, robimy wałeczek przypominający kształtem marchewkę. następnie zmieniamy końcówkę na gwiazdkę i dajemy krem i robimy rozetki imitujące natkę :-)

    Śliczne i przepyszne ciasto gotowe.
    Bardzo am je polecam jest idealne na jesienne dni, do kawki.
    Rozpływa się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować