Ciasto marchewkowe z kremem i marchewkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy ciasto.
Mąkę wraz z cynamonem i soda mieszamy.
W misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę.
Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę.
Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy.
Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne.
2.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go.
Krem wykładamy na blat ciasta.
WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI.
Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.
3.Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy.
UWAGA mój do mnie strzelał :P
W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia.
Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia.
Gorący budyń wylewamy na ciasto.
UWAGA zostawiamy troszkę do dekoracji.
Ciasto wstawiamy do lodówki by całkowicie ostygło.
4.Potem jeśli mamy takie życzenie mozemy fajnie udekorowac ciasto. Ja to zrobiłam i uważam, ze wygląda słodko.
Robimy małe marcheweczki na całym cieście z budyniu i kremu. ja znalazłam jeszcze resztę barwnika zielonego-efekt był jeszcze fajniejszy :-)
Bierzemy szprycę z okrągłą tylką i dajemy do niej marchewkowy budyń, robimy wałeczek przypominający kształtem marchewkę. następnie zmieniamy końcówkę na gwiazdkę i dajemy krem i robimy rozetki imitujące natkę :-)
Śliczne i przepyszne ciasto gotowe.
Bardzo am je polecam jest idealne na jesienne dni, do kawki.
Rozpływa się w ustach.
Komentarze