Ciasto marchewkowe z ricottą

4.48 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest doskonałe, krem z serkiem ricotta który jest lekko słony podkreśla jego słodycz. Polecam wypróbować jest przepyszne jak i zdrowe

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    -3/4 szkl. utartej marchewki
    -1,5 szkl. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3/4 szkl oleju rzepakowego
    -4 jajka
    -1 szkl. cukru
    -2 łyżeczki kakao
    -1/2 szkl wiórków kokosowych
    -1/2 szkl orzechów włoskich posiekanych
    -3 łyżki otrąb pszennych
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -1/2 imbiru
    Krem:
    - tabliczka białej czekolady
    -ser ricotta 250 g
    -3 łyżki miękkiego masła
    -2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w misce ubić wraz z cukrem, dodać mąkę wraz z proszkiem i olej, całość miksować na jednolitą masę. Dodać wiórki kokosowe, orzechy, otręby, kakao, cynamon, imbir i całość miksować.
    Na koniec dodać marchewkę i wymieszać, całość przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 40 min.
    Krem:
    roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody. W misce ubić masło i dodawać powoli ostudzoną białą czekoladę. Po połączeniu dodawać stopniowo serek ricotta.
    Krem wyłożyć na wystudzone ciasto.

Porady

Opcjonalnie na surowe ciasto w formie można dodać mrożonych bądź w sezonie świeżych malin. I piec jak w przepisie. Ciasto nabiera wyjątkowego smaku. Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować