Ciasto Markos

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Ciasto na każdą okazję. Sprawia ogromną radość dla podniebienia, bo jest po prostu pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao
    6 łyżek oleju
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki octu
    Ciasto makowo-kokosowe:
    4 białka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki maku
    1/3 szklanki wiórków kokosowych
    Masa budyniowa:
    250ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    Dodatkowo:
    1/2 słoika powideł śliwkowych
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto markos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24x24cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 100 ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy proszek budyniowy. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy zimny budyń.
  • 4. Jedną część biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewę czekoladową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Wierzch ciasta polewamy polewą i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować