1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24x24cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2.Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 100 ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy proszek budyniowy. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy zimny budyń.
4.Jedną część biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewę czekoladową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Wierzch ciasta polewamy polewą i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Komentarze