Ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto jasne:
Miękką margarynę ucieramy mikserem w misce, dodając powoli cukier aż uzyskamy gładka masę, wtedy dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (jajko miksujemy ok pół min i dodajemy następne i postępujemy tak samo), dodajemy szczyptę soli i cały czas ucieramy aż ponownie uzyskamy gładką masę.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy w misce, cały czas ucierając mikserem, po dodaniu mąki dodajemy tyle mleka, aby ciasto ciężko spływało po łyżce.
3.2/3 gotowego ciasta nakładamy do foremki (uprzednio nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą)
4.Do reszty ciasta dodajemy przesiane kakao i cukier, miksujemy aż uzyska jednolitą barwę, ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak jasne, gdy jest za gęste należy dodać mleka.
5.Na jasne ciasto w formie wylewamy ciemne, spiralnym ruchem przeciągamy widelcem, aby powstał marmurek.
6.Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 st C (piekarnik z termoobiegiem 160-170 st C) i pieczemy przez 50-65min
Porady
Ciasta powinno być maksymalnie do 2/3 wysokości formy, ponieważ urośnie i może się wylać, albo zrobić zakalec.
Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze