Jest to jedno z najłatwiejszych ciast z owocami, nie jest potrzebny mikser, mieszamy wszystkie składniki łyżką .
60 min
Składniki:
250 ml maślanki
½ szklanki cukru ( 125 ml)
2 i ½ szklanki mąki ( 625 ml)
3 duże jajka
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju ( u mnie rzepakowy)
dowolny olejek /aromat ( u mnie waniliowy)
owoce, tym razem truskawki ( około 20 sztuk)
tabliczka białej czekolady ( 100 g)
Ciasto maślankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowuję miskę lub pojemnik ( około 2l ) w którym będę mieszać ciasto . Wlewam najpierw maślankę i olej , wbijam jajka i dodaję olejek zapachowy . Następnie przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , oraz dodaję cukier. Wszystko mieszam łyżką , masa jest dość gęsta.
Truskawki myję, odcinam szypułki , odstawiam aby odciekły, następnie przekrawam na połówki.
Foremkę (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia , wykładam ciasto, na wierzchu układam połówki truskawek ( cięciem do góry).
2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę około 50 minut ( czas i temp. zależy od piekarnika)
3.Po upieczeniu wykładam połamaną w kosteczki białą czekoladę, jak się roztopi wystarczy rozsmarować.
Komentarze