Ciasto Maślankowo-Kokosowe

4.5 (176 ocen)

  • 15 min

Ciasto na wieczór-szybkie i smaczne.....Maślana Rozkosz okryta bezowo-kokosową pierzynką:)

  • 15 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - pół szklanki oleju
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2,5 szklanki mąki
    - 10 dag wiórek kokosowych
    - 1 szklanka maślanki
    -1 łyżka likieru amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maślankowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Maślankowo-Kokosowe 1. Do misy wbijamy 2 jajka i 3 żółtka miksujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, gdy masa jest biała i puszysta dodajemy szklankę maślanki i olej, miksujemy. Później małymi porcjami dodajemy wczesniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal.


    POwstałą masę przelewamy do blaszki nasmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem.
    Na górę ubijamy pianę z 3 białek ze szczyptą soli, pół szklanki cukru i łyżką likieru amaretto.Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy i wylewamy na wcześniejszą masę.
    Pieczemy ok 40 min w 180*

Porady

Można użyc zamiast liekieru aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować