CIASTO METROWIEC

0 (0 ocen)

Metrowiec w brew pozorom nie jest trudny. Spotkałam się również z metrowcem, który wyglądał jak szachownica. U mnie tradycyjna wersja, może nie zbyt idealna, ale smaczna. Metrowiec to ciasto, które składa się z dwóch ciast- ciemnego i jasnego o babkowatym smaku, a także kremu karpatkowego.

Składniki:

  • mąka 1 i 1/4 szkl.
    jaja 4 szt.
    cukier puder 3/4 szkl.
    olej rzepakowy 1/2 szkl.
    ciepła woda 1/4 szkl.
    kakao ekstra ciemne 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
    szczypta soli
    aromat migdałowy kilka kropel
    sok z cytryny 1 łyżka

    krem karpatka 2 op.
    mleko 700 ml.
    masło 25 gram

    czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka
    czekolada mleczna 1 tabliczka
    mleko 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Metrowiec Desery

Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Do żółtek wlać strużką olej oraz wodę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat i sok z cytryny. Zmiksować.
  • 2. Dodać białka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
    Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Średnią formę keksową wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać równomiernie masy ciast. Zaczynając od środka formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40- 45 min., do suchego patyczka.
  • 3. KREM: Krem przygotować według wskazówek na opakowaniu tj. zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka.
    POLEWA: W rondelku podgrzać mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu.
  • 4. SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta od ciemnego. Plastry układać na przemian, przekładając je masą karpatkową tzn. stawiamy jasny plaster ciasta, ciemny smarujemy masą karpatkową i przykładamy do jasnego. Tak postępujemy do końca. Na sam koniec ciasto smarujemy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej kroić z ukosa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować