Ciasto migdałowe

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nic tak nie poprawia humoru jak pyszny deser.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    ● 1,5 kostki masła roślinnego
    ● 5 jajek
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. cukru
    Krem: 1,5 kostki masła roślinnego
    ● 2 puszki mleka skondensowanego
    ● 20 dag płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem. Wkładamy masło i żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy. Każdą smarujemy ubitą pianą. Pieczemy 4 placki (forma 21x29 cm) po ok. 30 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Krem: puszki z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, studzimy. 1,5 puszki ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę (resztę mleka odkładamy, wykorzystujemy do innego ciasta). Wsypujemy 3/4 płatków migdałów. Mieszamy. Masą przekładamy placki i smarujemy wierzch. Ciasto posypujemy pozostałymi płatkami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Płatki migdałów warto lekko uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne. ● Ciasto równie dobrze się upiecze, jeśli zwykłą mąkę wymieszamy z krupczatką (w proporcjach pół na pół).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować