Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem (aż cukier się rozpuści), dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i migdałami. Białka ubijamy na sztywno i na przemian z mąką dodajemy do masy żółtkowej. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (24x35 cm). Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 °C. Studzimy. Skrapiamy połową soku z brzoskwiń.
2.Masa: żelatynę namaczamy w 75 ml zimnej przegotowanej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy sok z cytryny, resztę soku z brzoskwiń i serki. Ubijamy na puch. Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy, a następnie dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
3.Na cieście układamy osączone brzoskwinie. Przykrywamy masą. Odstawiamy do stężenia. Posypujemy wiórkami lub startą czekoladą.
Komentarze