Ciasto Milky Way

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Kto z nas nie ulega temu cudownemu batonikowi! Ciasto to jest powrotem do dzieciństwa :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NA BISZKOPT
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 niepełna szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)

    MASA MLECZNA
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanki cukru
    30dag margaryny
    2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
    2,5 szklanki mleka w proszku

    POLEWA
    10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej)
    2 łyżki mleka
    można dodatkowo posypać ciacho wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałów


Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.
  • 3. Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować