Ciasto miodowe

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Ciasto to piekła moja babcia, mama a teraz ja, co roku gości na naszym stole przy spotkaniach w Święto Bożego Narodzenia.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny palmy z murzynkiem
    25 dag płynnego miodu
    4 jajka
    2 łyżeczki sody
    1 kg mąki
    szklanka cukru pudru

    0,5 litra śmietany kremówki
    łyżka żelatyny
    cukier puder do smaku

    2 słoiczki powidła śliwkowego
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć margarynę z mąką, sodą i cukrem.Dodać jajka oraz miód. Wszystko to razem wyrobić, ciasto podzielić na cztery części, wyłożyć do formy o wielkości 21 na 38 cm,upiec cztery jednakowe placki w 190 stopniach ( około 15 minut ) W pół szklanki wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem, gdy żelatyna przestygnie wlewamy do śmietany, razem wszystko mieszamy. Na pierwszy placek smarujemy powidło śliwkowe następnie przykładamy drugim ciastem, na które wylewamy tężejącą śmietanę, nakładamy 3 ciasto, smarujemy je powidłem, na które kładziemy 4 placek. Na wierz wylewamy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować