Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

4.5 (177 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Moja rodzina je uwielbia! Kruche blaty ciasta przełożone słodkim, kremem budyniowym, a na wierzchu orzeszki. Pycha!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej
    2/3 szkl. cukru
    150 g masła
    2 duże jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Warstwa orzechowa:
    250 g. orzechów włoskich
    75 g. masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki miodu
    Krem budyniowy:
    3 szkl.mleka
    3/4 szkl. cukru
    250 g. masła
    2 op. budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 części. Każdą część wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 2. Warstwa orzechowa: Miód, cukier, masło zagotować. Dodać posiekane orzechy i wmieszać do masy. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Obydwa ciasta piec w 180st.C około 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Krem: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukier, wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, aksamitnego kremu. Krem wyłożyć na blat ciasta bez orzechów, przykryć blatem z orzechami. Całość schłodzić do stężenia kremu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować