Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Moja rodzina je uwielbia! Kruche blaty ciasta przełożone słodkim, kremem budyniowym, a na wierzchu orzeszki. Pycha!
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. cukru
150 g masła
2 duże jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa orzechowa:
250 g. orzechów włoskich
75 g. masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
Krem budyniowy:
3 szkl.mleka
3/4 szkl. cukru
250 g. masła
2 op. budyniu śmietankowego
Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 części. Każdą część wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Warstwa orzechowa: Miód, cukier, masło zagotować. Dodać posiekane orzechy i wmieszać do masy. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Obydwa ciasta piec w 180st.C około 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3. Krem: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukier, wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, aksamitnego kremu. Krem wyłożyć na blat ciasta bez orzechów, przykryć blatem z orzechami. Całość schłodzić do stężenia kremu. Smacznego!
Komentarze