Ciasto miodowe z jabłkami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Może skusicie się na mały kawałeczek?, delikatne i bardzo smaczne, z dużą ilością miodu i jabłek. Gwarantuje bardzo proste wykonanie i satysfakcję dla podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

    - 30 dag płynnego miodu, dałam spadziowy
    - 1 kg mąki pszennej dałam typ 550
    - 25 dag masła
    - 4 jaja
    - 2 płaskie łyżeczki sody
    - 3/4 szklanki cukru pudru

    Jabłka:

    - 2,5 kg jabłek
    - 2 suche galaretki

    Masa śmietankowa:

    - 500 ml śmietany 30-36 %
    - 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor.

    Jabłka:

    1. Jabłka obrać zetrzeć, w rondlu gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto.

    Masa śmietankowa:

    1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto.

    Po złożeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, zawijamy w dużą torbę foliową i odstawiamy na kilka godzin aby ciasto zmiękło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować