Może skusicie się na mały kawałeczek?, delikatne i bardzo smaczne, z dużą ilością miodu i jabłek. Gwarantuje bardzo proste wykonanie i satysfakcję dla podniebienia.
2 godz.
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 30 dag płynnego miodu, dałam spadziowy
- 1 kg mąki pszennej dałam typ 550
- 25 dag masła
- 4 jaja
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
Ciasto miodowe z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor.
Jabłka:
1. Jabłka obrać zetrzeć, w rondlu gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto.
Masa śmietankowa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto.
Po złożeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, zawijamy w dużą torbę foliową i odstawiamy na kilka godzin aby ciasto zmiękło.
Komentarze