Pomimo braku ,,spulchniaczy" ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, a to za sprawą budyniu, który wylewa się gorący na upieczone blaty ciasta. W sam raz do kawusi:)
Ciasto miodowe bez spulchniaczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, utrzeć mikserem lub wymieszać rózgą do powstania jednolitej masy. Gorącym budyniem przekładać placki. Wierzch ostatniego placka również posmarować masą budyniową. Gdy zastygnie polać polewą.
3.Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Komentarze