Ciasto miodowo-twarogowe

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wprost rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Masa serowa:
    5 żółtek
    1 kg mielonego twarogu
    budyń waniliowy
    20 dag masła
    1,5 szkl. cukru
    10 dag rodzynek
    sok i starta skórka z 1 cytryny

    Ciasto miodowe:
    2 jajka
    2,5 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    łyżeczka sody
    po 2 łyżki płynnego miodu i margaryny
    4 łyżki śmietany

    Oraz:
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowo-twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy i schładzamy 2 godziny. Dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na placki o wym. 24x36 cm. Pieczemy na złoty kolor (po ok. 15 minut) w temperaturze 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa: w rondlu roztapiamy masło i mieszamy z cukrem. Nie zdejmując z ognia stopniowo dodajemy twaróg, żółtka, namoczone i osączone rodzynki,
    budyń oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy na jednolitą masę.
  • 3. Placki przekładamy gorącą masą. Studzimy. Wierzch smarujemy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować