Najlepszy i niezapomniany smak i zapach świąt Bożego Narodzenia. Warto zapisać sobie przepis na grudzień 2015. Ale dla miłośników korzennych aromatów warto wcześniej.
Ciasto miodowo – korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wyrobić na stolnicy zwinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 dni do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec 3 blaty na papierze do pieczenia.
Masa:
Zagotować 0,75 litra mleka z 3/4 margaryny. Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić 2 budynie waniliowe. Do gotującego się mleka z margaryna wlać wymieszać z rozpuszczonymi budyniami- zagotować ciągle mieszając budyń.
Przestudzonym lekko budyniem smarujemy blaty ciasta na samą górę robimy polewę czekoladową.
Polewa: do jednego rondelka dajemy składniki na polewę i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając rozpuszczamy składniki – nie możemy doprowadzić do zagotowania.
Udekorować płatkami migdałowymi czy innymi dekoracjami.
Komentarze