Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać do piany żółtka. Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm. Piec w temperaturze 180c przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.
2.W międzyczasie zagotować mleko z cukrem i wystudzić. Miękką kostkę do pieczenia utrzeć na krem. Ciągle ucierająć, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Następnie dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać.
3.Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. lekko docisnąć.
4.Polewa:
Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. otrzymaną masę wylać na wierzch ciasta i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Porady
Polewę z przepisu można zastąpić gotową polewą do rozpuszczenia w kąpieli wodnej.
Komentarze