Ciasto na oliwie.

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest bardzo wilgotne, a do tego poste w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g oliwy z oliwek
    50 g kakao z wiatrakiem
    łyżeczka rozpuszczalnej kawy
    125 g wrzącej wody
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    80 g orzechów włoskich
    50 g mąki
    3/4 łyżeczki sody
    2 łyżki soku z cytryny
    3 jajka
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na oliwie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, dodajemy kawę i rozprowadzamy z wrzątkiem.
    Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy mielimy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką i sodą.

    .
  • 2. Jajka, cukier waniliowy, oliwę ucieramy razem, dodając stopniowo cukier.
    Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki.
  • Ciasto na oliwie. 3. Tortownicę ( u mnie 25 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Aby po upieczeniu w cieście nie było niepotrzebnych dziur stukamy tortownicą o blat, a pęcherze powietrza się wydostaną. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy 45 min

Porady

Możemy użyć samej mąki lub orzechy zastąpić migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować