Ciasto jest bardzo wilgotne, a do tego poste w wykonaniu.
1 godz. 30 min
Składniki:
150 g oliwy z oliwek
50 g kakao z wiatrakiem
łyżeczka rozpuszczalnej kawy
125 g wrzącej wody
szczypta soli
cukier waniliowy
80 g orzechów włoskich
50 g mąki
3/4 łyżeczki sody
2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
100 g cukru
Ciasto na oliwie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, dodajemy kawę i rozprowadzamy z wrzątkiem.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy mielimy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką i sodą.
.
2.Jajka, cukier waniliowy, oliwę ucieramy razem, dodając stopniowo cukier.
Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki.
3.Tortownicę ( u mnie 25 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Aby po upieczeniu w cieście nie było niepotrzebnych dziur stukamy tortownicą o blat, a pęcherze powietrza się wydostaną. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy 45 min
Porady
Możemy użyć samej mąki lub orzechy zastąpić migdałami.
Komentarze