Ciasto na powitanie jesieni

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłka, dynia, rodzynki idealnie wpasowują się w jesienny klimat. Polecam więc połączenie tych trzech smakołyków...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - maka pszenna jasna 550: 3 szklanki
    - drożdże świeże piekarskie: 15 gramów
    - sól: 4 gramy
    - cukier: 1 łyżka
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżeczki
    NADZIENIE:
    - dynia: 300 gramów
    - jabłka średnie: 3 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - rodzynki: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto na powitanie jesieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy tak, aby było elastyczne. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Dynię kroimy drobno, gotujemy do miękkości. Jabłka obieram, kroimy w plasterki.

    Szykujemy formę keksówkę. Smarujemy ją tłuszczem i wysypujemy mąką.

    Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt o długości takiej jak keksówka i szerokości 3 razy większej jak szerokość formy.
  • 3. Wykładamy ciastem formę. Następnie układamy jabłka, posypujemy cukrem oraz rodzynkami, a na to wykładamy dynię. Przykrywamy wystającą poz formę częścią ciasta.
  • dyniowe_smaki 4. Pieczemy w nagrzanym do 220st.C piekarniku ok. 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować