Ciasto nesquik (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy masło, śmietanę, miód, cukier wanilinowy i kakao. Stawiamy go na mały ogień i stale mieszamy jego zawartość, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a masa będzie gładka. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 3-4 minuty, aby lekko przestygła.
2.Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy folią aluminiową (później będzie łatwiej wyjąć ciasto z foremki). Na jej spód kładziemy herbatniki i wykładamy na nie zawartość garnka (masę z kulkami). Rozkładamy ją równomiernie i lekko ugniatamy.
3.Do garnka z masą wsypujemy 15 dag płatków i mieszamy je z pozostałą zawartością, aż wszystkie kulki będą oblepione masą.
4.Na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową. Wysypujemy na nią pozostałe suche kulki i przygniatamy je delikatnie łyżką.
5.Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.
Komentarze