Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu.
Ciasto "niebo w gębie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, w garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu.
4.Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.
Komentarze