Ciasto "niebo w gębie"

4.5 (182 ocen)

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    6 jajek
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1,5 kilogram jabłek
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    Krem:
    750 ml. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    400 gram masła
    Dodatkowo:
    150 gram wiórek kokosowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    Papier do pieczenia
    Forma 25x40 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Ciasto "niebo w gębie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, w garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. 3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu.
  • 4. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować