Ciasto nutellowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrami, dodać połączone składniki suche. Wymieszać, wlać do formy i piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
2.Rodzynki i śliwki zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku. Po przestygnięciu dodać ekstrakt wanilii i tak zostawić na czas przygotowania kremu.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
Przed przygotowaniem kremu odsączyć śliwki i tym płynem skropić wystudzony biszkopt.
3.Budyń ugotować wg. instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Masło utrzeć, dodać partiami zimny budyń i Nutellę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę, szybko zmiksować i wyłożyć na biszkopt.
4.W rondlu zagrzać śmietanę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Dodać śliwki z rodzynkami, wymieszać i lekko ciepłe wyłożyć na krem. Wstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Porady
Krem na ciasto wylać tuż po przygotowaniu, ponieważ szybko zastyga.
Komentarze