Ciasto Nutellowe

5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne ciasto z dużą ilością czekolady, śliwek i rodzynek.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

    Krem:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy na 1/2 l mleka
    200 g masła
    250 g kremu Nutella
    1 galaretka wiśniowa

    Polewa:
    200 g suszonych śliwek
    100 g rodzynek
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    30 ml śmietany 30%
    1 łyżka ekstraktu wanilii

    Forma: 24 / 24 cm
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto nutellowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrami, dodać połączone składniki suche. Wymieszać, wlać do formy i piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Rodzynki i śliwki zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku. Po przestygnięciu dodać ekstrakt wanilii i tak zostawić na czas przygotowania kremu.
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
    Przed przygotowaniem kremu odsączyć śliwki i tym płynem skropić wystudzony biszkopt.
  • 3. Budyń ugotować wg. instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Masło utrzeć, dodać partiami zimny budyń i Nutellę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę, szybko zmiksować i wyłożyć na biszkopt.
  • 4. W rondlu zagrzać śmietanę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Dodać śliwki z rodzynkami, wymieszać i lekko ciepłe wyłożyć na krem. Wstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Porady

Krem na ciasto wylać tuż po przygotowaniu, ponieważ szybko zastyga.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nutella Rodzynki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować