Ciasto o smaku miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy dodajemy olej i colę. Pieczemy około 25 min. w 180 st. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i zostawiamy do tężenia.
2.W 1/2 szkl. mleka rozprowadzamy budynie. Resztę mleka gotujemy i robimy budyń. W tym samym czasie miętusy zalewamy wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia dodajemy do gotującego się budyniu (ważne by miętusy były w dość płynnej konsystencji, inaczej zetną się w budynie i zrobią się kluchy). Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Masę rozprowadzamy na cieście i wstawiamy do lodówki.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i wylewamy na masę. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia śmietany. Dekorujemy posypką, lub czekoladą.
Komentarze