Ciasto o smaku miętowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników miętowego smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód ciasta:
    6 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek cukru, 2 lyżki oleju, 2 łyżki coli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

    Masa:
    180 gr miętowych landrynek
    1/4 szkl. wody
    2 budynie śmietankowe'
    2 i 1/2 szkl. mleka
    2 łyżki cukru
    200 gr masła

    Wierzch ciasta:
    Galaretka owocowa
    śmietanka 30 % 250 ml

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto o smaku miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy dodajemy olej i colę. Pieczemy około 25 min. w 180 st. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i zostawiamy do tężenia.
  • 2. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzamy budynie. Resztę mleka gotujemy i robimy budyń. W tym samym czasie miętusy zalewamy wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia dodajemy do gotującego się budyniu (ważne by miętusy były w dość płynnej konsystencji, inaczej zetną się w budynie i zrobią się kluchy). Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Masę rozprowadzamy na cieście i wstawiamy do lodówki.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i wylewamy na masę. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia śmietany. Dekorujemy posypką, lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować