Francuska tarta śmietanowa z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykroić koło wielkości formy, wyłożyć nim dno. Resztę ciasta pociąć na paski. Paski z ciasta łączyć po trzy i zapleść warkocze. Warkoczami obłożyć bok tarty, resztę warkoczy pozostawić. Formę wraz z warkoczami włożyć do lodówki. W tym czasie zrobić masę do tarty.
2.Do miski wbić jedno jajko i jedno żółtko, rozbełtać, dodać śmietanę 18%, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać aby składniki dobrze się połączyły. Porzeczki umyć, osuszyć, obrać.
3.Na ciasto francuskie wylać masę śmietanowo-jajeczną, posypać porzeczkami. Resztę warkoczy z ciasta francuskiego wyłożyć na tartę i posmarować białkiem.
Piekarnik nagrzać do 180*C, piec ciasto ok. 35 min.
4.Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Upieczoną tartę wystudzić i przyozdobić keksami bitej śmietany.
Komentarze