Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia.
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
2 x 5 jajek
2 budynie malinowe
2 x 5 łyżek mąki
2 x 1 szkl cukru
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
różowy barwnik
Ciasto smoczy owoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Budyń z mąką i proszkiem przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec dokładamy odrobinę różowego barwnika aby wzmocnić kolor. Ciasto przelewamy do dużej, prostokątnej formy i pieczemy około 2o minut w 180 stopniach.
2.W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.
3.Nasiona chia wsypujemy do odmierzonej ilości mleka. Dokładnie mieszamy aby nie przykleiły się do naczynia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce aby napęczniały. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia.
4.Jogurt ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Wlewamy powstały puding z nasion chia. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody.
5.Kiedy napęcznieję, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.
6.Jeden biszkopt wkładamy ponownie do blaszki. Zabezpieczmy brzegi folią aluminiową aby nic nie wyciekało. Wlewamy krem chia, nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
7.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem. Stopniowo i na przemian wlewamy mleko z cukrem i dosypujemy po łyżce mleka w proszku. Na koniec dodajemy tyle barwnika aby uzyskać kolor podobny do biszkoptu.
8.Gotowy krem wykładamy na ciasto. Wygładzamy go a następnie końcówką noża delikatnie uderzamy aby powstał efekt łusek.
9.Użyłam gotowego lukru ale można oczywiście przygotować niewielką ilość samemu. Rozcieńczamy go sokiem z cytryny aby był rzadszy. Za pomocą wykałaczki nakładamy na końcówki łusek. Niecierpliwy polecam ominąć ten etap.
Komentarze