Idealne ciasto na różnego rodzaju okazje. Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)
Składniki:
Ciasto: (na 3 blaty o wym. 25x30 cm):
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
200 g margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa orzechowa: w garnuszku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać grubo posiekane orzechy. Gotować chwilę do rozpuszczenia cukru i odstawić do przestudzenia.
2.Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem.
3.Dwa blaty upiec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na trzeci blat nałożyć ostudzoną polewę orzechową i piec około15 minut. Upieczone blaty ostudzić.
4.Masa budyniowa: dwie szklanki mleka zagotować z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać.
5.Pierwszy upieczony blat posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować podgrzaną masą kajmakową i przykryć ostatnim blatem z orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.Smacznego!
Komentarze