Pyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie, jednym słowem rozkosz dla podniebienia.
Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno.
2.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki.
Komentarze