U mnie w domu w zamierzchłych czasach PRL-u robiło się to ciasto i nazywało salcesonem. nie tak dawno odtworzyłem przepisy i zajada się nim kolejne pokolenie ;)
Ciasto salceson z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafle zawijamy w wilgotne ściereczki, żeby nam się ładnie zawijały i nie łamały
2.W garnku na wolnym ogniu roztapiamy margarynę. Następnie dosypujemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Całość mieszamy.
3.Dodajemy pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki cały czas mieszając
4.Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do masy. Podgrzewamy dalej - ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta
5.Masę równomiernie dzielimy i rozkładamy na wafle: wafel -> masa -> wafel - masa itd. Dokładnie po każdym położeniu wafla przyciskamy i ugniatamy. Ostatnia ( górna warstwa ) to musi być masa.
6.Całość ściśle zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki
Komentarze