Ciasto ścierane na tarce

4.48 (151 ocen)

Kruche ciasto oraz jabłka zostały starte na tarce

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    250 g masła
    3 jajka
    3 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    cukier puder do dekoracji
    Masa:
    1,5 kg jabłek
    1/2 torebki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Ciasto ścierane na tarce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,podsmażyć,pod koniec dodać cynamon i wymieszać.masę ostudzić.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać,posiekać z masłem.Dodać 3 żółtka,cukier puder oraz proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto,podzielić na 3 części.Jedną część zagnieść z kakao.Wszystkie 3 części włożyć do zamrażalnika do czasu aż ciasto będzie twarde.
  • 3. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Następnie wyłożyć masę jabłkową.
  • 5. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe.
  • 6. Z 3 białek ubić pianę z dodatkiem 3 łyżeczek cukru i wyłożyć ją na ciasto kakaowe.
  • Ciasto ścierane na tarce 7. Na koniec zetrzeć na tarce trzeci kawałek ciasta kruchego.
  • ciasto ścierane na tarce 8. Ciasto piec w piekarniku około 1,5 godziny w temp.180 stopni.
    Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Jabłka można zastąpić innymi owocami,albo masą makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować