Ciasto ścierane na tarce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,podsmażyć,pod koniec dodać cynamon i wymieszać.masę ostudzić.
2.Ciasto:
Mąkę przesiać,posiekać z masłem.Dodać 3 żółtka,cukier puder oraz proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto,podzielić na 3 części.Jedną część zagnieść z kakao.Wszystkie 3 części włożyć do zamrażalnika do czasu aż ciasto będzie twarde.
3.Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Następnie wyłożyć masę jabłkową.
5.Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe.
6.Z 3 białek ubić pianę z dodatkiem 3 łyżeczek cukru i wyłożyć ją na ciasto kakaowe.
7.Na koniec zetrzeć na tarce trzeci kawałek ciasta kruchego.
8.Ciasto piec w piekarniku około 1,5 godziny w temp.180 stopni.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Jabłka można zastąpić innymi owocami,albo masą makową.
Komentarze