Ciasto sezamek z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy wszystko nożem. Po chwili dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Ubita piana z białek z kokosem na ciasto kruche:
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy cukier i kokos. Wykładamy na pierwsze ciasto i pieczemy 10min 200 stopni i kolejne 10-15 min 185 stopni.
Sezam na drugie ciasto kruche:
Margarynę rozpuszczamy z cukrem i miodem. Dodajemy sezam i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Masę musimy ostudzić.
Letni sezam wykładamy na drugie ciasto kruche i pieczemy tak jak ciasto pierwsze.
Masa:
Masło ucieramy na puch, dodajemy chałwę i chwilkę ucieramy.
Polewa:
W garnku na malutkim ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, dodajemy kakao i mieszamy chwileczkę. Ściągamy z ognia. Odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Od razu polewamy ciasto tworząc wzorki.
Przełożenie:
Placek z sezamem
Masa z chałwą
Placek z pianą z kokosem
Polewa
Komentarze