Ciasto serowe z truskawkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W sezonie te wspaniałe, świeże owoce wykorzystuję do różnych wypieków:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Foremka 25/30
    Ciasto
    300 g zmielonego twarogu
    5 żółtek
    150 g cukru pudru
    400 g mąki
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g truskawek
    Beza
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 kisiel cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto serowe z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,cukier puder,żółtka i zarobić ciasto,jak na kruche,stopniowo dodając mleko i olej.
    Gotowe ciasto lekko rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę.
    Truskawki wypłukać,odszypułkować,przeciąć na połówki i poukładać na cieście.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i kisielu.
    Ubitą bezę równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować