Dla tych, którym dynia kojarzy się tylko z Halloween - proszę bardzo - wyśmienite, delikatne i wcale nie tak kaloryczne ciasto. Soczyste puree z dyni zastępuje tłustą margarynę. Pyszności. Dynia górą!
Dla 8 osób
Składniki:
180 g serka homogenizowanego
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. puree z dyni
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto serowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić na kawałki, zagotować z gorącą wodą, do czasu aż zmięknie, następnie zmiksować, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać ser i dynię, mieszać, następnie dodać pozostałe sypkie składniki. Przelać do formy (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem. Piec ok. 60 min. w 180 stopniach.
Komentarze