Ciasto serowo-dyniowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Dla tych, którym dynia kojarzy się tylko z Halloween - proszę bardzo - wyśmienite, delikatne i wcale nie tak kaloryczne ciasto. Soczyste puree z dyni zastępuje tłustą margarynę. Pyszności. Dynia górą!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 180 g serka homogenizowanego
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. puree z dyni
    1/4 szkl. mąki
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto serowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić na kawałki, zagotować z gorącą wodą, do czasu aż zmięknie, następnie zmiksować, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać ser i dynię, mieszać, następnie dodać pozostałe sypkie składniki. Przelać do formy (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem. Piec ok. 60 min. w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy