Ciasto Shrek

4.49 (183 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto rodem z bajkowego świata... Kolorem przypomina słynnego Shreka. Polecam, gdyż jest pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 duże jajka
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżka oleju
    2,5 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

    Masa I:
    0,9 l soku Kubuś- zielony
    2 duże budynie waniliowe (Delecty na 3/4 l mleka)
    delicje

    Masa II:
    250 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietanfix
    1 galaretka agrestowa

    Wierzch:
    1 galaretka agrestowa


Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto shrek Desery

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt do Shreka 1. Biszkopt: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczana przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubijać na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, kolejno żółtka i olej. Na samym końcu dodać mąki z proszkiem i wymieszać łyżką. Wylać do wysmarowanej tortownicy (24 cm). Piec w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 20-25 minut.
  • Przygotowanie Shreka 2. Masa I: Budyń waniliowy rozrobić w 1,5 szklanki zielonego soku. Pozostały sok zagotować. Gdy sok wrze dodać budyń. Energicznie mieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, czekoladą do góry.
  • 3. Masa II: Agrestową galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę wraz z śmietan fixem i cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać wystudzona galaretkę i delikatnie rozmieszać. Wylać na masę budyniową z delicjami. Wstawić do lodówki żeby masa zgęstła,
  • 4. Wierzch. Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Odstawić do delikatnego stężenia. Wylać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować