Ciasto Shrek - przepis

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - skórka limonki lub cytryny, starta: 1 sztuka
    - sok z limonki (ewentualnie cytryny): 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 4 łyżki
    - zielony sok pysio (butelka): 1 litr
    - budyń śmietankowy: 3 opakowania
    - śmietanka 30%tł: 400 gramów
    - galaretka (np. agrestowa): 1 opakowanie
    - gorąca woda: 0.75 szklanki
    - ciastka delicje: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki Sok

Ciasto shrek - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25x35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

    W 1,5 szklanki zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

    Galaretkę rozpuszczamy w ¾ gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.
    Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować