Ciasto składane z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy . Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Literatką wykrawamy otwory. Ciasto z otworami odkładamy, będziemy używali kółek. Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąki i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Niebieskie i czerwone galaretki rozrabiamy oddzielnie w trzech szklankach wody. Jasny biszkopt przekrawamy na dwa placki, na pierwszym układamy 1/3 kremu, następnie wykładamy kółka z ciemnego ciasta. Pomiędzy kółka układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i niebieską galaretkę, odstawiamy do stężenia galaretki. Gdy galaretka stężeje, wykładamy na nią 1/3 kremu, następnie drugi jasny blat i reszta kremu. Na wierzchu układamy połówki winogron i całość zalewamy czerwonymi galaretkami. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej do następnego dnia.
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców i galaretek. Jeśli krem będzie zbyt rzadki , dodaję do niego 2 łyżki mleka w proszku.
Komentarze