Ciasto składane z owocami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dość pracochłonne, ale efekt wspaniały

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    4 jaja
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki letniej wody
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 l mleka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    400 g masła
    Owoce:
    200 g zielonych winogron
    brzoskwinie z puszki
    200 g brzoskwiń z puszki
    Galaretki:
    2 galaretki niebieskie
    2 galaretki czerwone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto składane z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0j89gus 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy . Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Literatką wykrawamy otwory. Ciasto z otworami odkładamy, będziemy używali kółek. Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąki i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Niebieskie i czerwone galaretki rozrabiamy oddzielnie w trzech szklankach wody. Jasny biszkopt przekrawamy na dwa placki, na pierwszym układamy 1/3 kremu, następnie wykładamy kółka z ciemnego ciasta. Pomiędzy kółka układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i niebieską galaretkę, odstawiamy do stężenia galaretki. Gdy galaretka stężeje, wykładamy na nią 1/3 kremu, następnie drugi jasny blat i reszta kremu. Na wierzchu układamy połówki winogron i całość zalewamy czerwonymi galaretkami. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej do następnego dnia.

Porady

Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców i galaretek. Jeśli krem będzie zbyt rzadki , dodaję do niego 2 łyżki mleka w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować