ciasto śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Palce lizać...

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto-pół kostki masła,pół litra mleka,pół łyżeczki soli,4dkg cukru,80dkg maki pszennej,jajko,5dkg drożdży,cukier waniliowy,na kruszonkę-pół masła,pół szklanka maki,szklanka cukru,dodatkowo-1kg śliwek wegierek,tłuszcz do blachy,bułka tarta.

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto śliwkowe 1. Ciasto-mleko podgrzać,do gorącego dajemy droższe,mąkę,cukry,wyrabiamy gdy trochę podrośnie dany jajko i roztopione masło,dajemy do wyrośnięcia,gdy będzie już wyrośnięte,dajemy na blachę posmarowana tłuszczem i posypaną bułka tartą,nakładamy śliwki wcześniej wypestkowane jedną obok drugiej,trzymamy 15minut gdy jeszcze podrośnie ścieramy kruszonkę,dzień wcześniej zrobioną,która gdy wyrobie daje do zamrażalnika na noc by móc ją zetrzeć,piec w nagrzanym piekarniku 180stopniach,25minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy