Ciasto śliwkowe

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Polecam szybkie i łatwe a zarazem pyszne ciasto ze śliwkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 margaryna Kasia
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżki cukru
    1/4 szklanki śmietany
    1 kg śliwek
    1 budyń waniliowy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6lbfk 1. Na stolnicę przesiać mąkę , wymieszać z margaryną. Dodać 3 łyżki cukru, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Pozostawić na około 1 godz w lodówce
  • image-0lj2f7o 2. Przygotować formę o wym . 32 x20 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta rozwałkować wyłożyć na formę
  • image-0a668on 3. Śliwki opłukać , usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście
  • image-0xupawv 4. Białka ubić z 2 łyżkami cukru na puszysto, dodać budyń , wymieszać, wylać na śliwki.
  • image-0pdwlw8 5. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tartce , przykryć pianę z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować