Ciasto śliwkowe z budyniem

5 (172 ocen)

Pyszne ciasto ze śliwkami zatopionymi w masie budyniowej.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Masa:
    1 kg śliwek węgierek
    2 budynie waniliowe bez cukru
    800 ml mleka
    4 łyżki cukru
    garść kaszy mannej
    garść wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy je folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Następnie 3/4 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekrojone śliwki układamy jedna obok drugiej na cieście. 3/4 szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy rozmącone budynie i gotujemy chwilę, aż budyń nam zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mleko Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować