Uczta dla smakoszy słodkiej czekolady. Ciasto biszkoptowe połączone z masą z białych czekolad z dodatkiem puszystych bez idealne na Święta Bożego Narodzenia.
Masa z białej czekolady:
1kostka margaryny
3łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki wody
2czekolady białe
3łyżki żelatyny na 1/3szkl. wody
0/5l. mleka
Ciasto "słodka czekoladka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Suche składniki przesiewamy przez sito. Białka ubij na puch razem z solą. Dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki-wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 40min. w 170C. Blaszka 24x36. Po upieczeniu przetnij na pół. Dolny blat nasącz.
2.Masa czekoladowa: Czekolady rozpuszczamy razem z wodą. Mąki wymieszaj w 1/3szkl. mleka, resztę mleka zagotuj razem z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj i wlej do tego rozczyn z mąkami-ugotuj budyń. Wystudz i dodaj pokrojoną margarynę. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, zostaw do napęcznienia. Podgrzej i następnie Ostudź. Lekko tężejącą żelatynę wlej do masy. Zmiksuj. Wylej większą część masy na ciasto. Przykryj 2częścią nasączonego ciasta.
3.Wierzch ciasta posmaruj resztą masy i posyp rozdrobnioną princessą i bezami.
Komentarze