Ciasto "Słodka Czekoladka"

0 (0 ocen)

Uczta dla smakoszy słodkiej czekolady. Ciasto biszkoptowe połączone z masą z białych czekolad z dodatkiem puszystych bez idealne na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    8jaj
    1szkl. cukru
    1szkl. mąki pszennej
    3łyżki mąki ziemniaczanej
    1budyń czekoladowy
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki kakao
    szczypta sody do białek

    Poncz:
    2szkl. wody gazowanej pomarańczowej

    Masa z białej czekolady:
    1kostka margaryny
    3łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2łyżki wody
    2czekolady białe
    3łyżki żelatyny na 1/3szkl. wody
    0/5l. mleka

    Dodatkowo:
    1wafel Princessa
    gotowe bezy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto "słodka czekoladka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Suche składniki przesiewamy przez sito. Białka ubij na puch razem z solą. Dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki-wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 40min. w 170C. Blaszka 24x36. Po upieczeniu przetnij na pół. Dolny blat nasącz.
  • 2. Masa czekoladowa: Czekolady rozpuszczamy razem z wodą. Mąki wymieszaj w 1/3szkl. mleka, resztę mleka zagotuj razem z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj i wlej do tego rozczyn z mąkami-ugotuj budyń. Wystudz i dodaj pokrojoną margarynę. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, zostaw do napęcznienia. Podgrzej i następnie Ostudź. Lekko tężejącą żelatynę wlej do masy. Zmiksuj. Wylej większą część masy na ciasto. Przykryj 2częścią nasączonego ciasta.
  • 3. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy i posyp rozdrobnioną princessą i bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować