Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.
Składniki:
7 paczek herbatników maślanych
460 g masy kajmakowej
I masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%
1 łyżka masy kajmakowej
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 białe batony Lion (po 50 g)
2 czekoladowe batony Lion (po 50 g)
II masa śmietanowa:
500 ml śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
Sypkie kakao
Ciasto słodki lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
2.Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao.
Porady
Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Komentarze