Ciasto SŁONECZNIKOWIEC

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy zobaczyłam to ciasto u koleżanki, to wiedziałam,że je zrobię, bo uwielbiam słonecznik. Okazało się baardzo pyszne ! Nie za słodkie i chrupiące.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka (23/28)
    Biszkopt:
    -4 jajka,
    -1 szklanka mąki tortowej,
    -2 łyżki kakao,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -4 łyżki oleju,
    -2/3 szklanki cukru, w tym cukier waniliowy.

    Krem karmelowy:
    -200 g miękkiego masła,
    -1 puszka masy kajmakowej.

    Karmelizowany słonecznik:
    -300 g słonecznika łuskanego,
    -120 g masła,
    -1/2 szklanki cukru pudru.
    -1 cukier waniliowy,
    -2 łyżki mleka.

    Poncz:
    -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    -2/3 szklanki wody,
    -2 łyżeczki rumu lub wódki ( ja nie dałam).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, wsypywać po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodać żółtka i olej i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakaem. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać łyżką.
    Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 min, w nagrzanym piekarniku do 180 C.
    Po upieczeniu ,biszkopt studzimy i przekrawamy na pół w poziomie.
  • 2. Poncz:
    Zagotowujemy wodę, wsypujemy kawę , mieszamy i studzimy.
  • 3. Krem karmelowy:
    Miękkie masło ucieramy długo,na puch.Dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy do połączenia.
  • 4. Karmelizowany słonecznik:
    Do rondelka dajemy: cukier,masło,mleko.Całość zagotowujemy, wsypujemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minut.
    Dużą blachę z wyposażenia piekarnika,wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10 -15 minut w 180 C.
    W między czasie mieszamy nasz słonecznik aby się równomiernie zarumienił.Studzimy i drobno kruszymy.
  • 5. W formie układamy jeden z biszkoptów, nasączamy go połową ponczu,rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej, przykładamy drugi biszkopt, nasączamy resztą ponczu,smarujemy reszta kremu karmelowego i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (214 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (214 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować