Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, wsypywać po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodać żółtka i olej i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakaem. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 min, w nagrzanym piekarniku do 180 C.
Po upieczeniu ,biszkopt studzimy i przekrawamy na pół w poziomie.
2.Poncz:
Zagotowujemy wodę, wsypujemy kawę , mieszamy i studzimy.
3.Krem karmelowy:
Miękkie masło ucieramy długo,na puch.Dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy do połączenia.
4.Karmelizowany słonecznik:
Do rondelka dajemy: cukier,masło,mleko.Całość zagotowujemy, wsypujemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minut.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika,wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10 -15 minut w 180 C.
W między czasie mieszamy nasz słonecznik aby się równomiernie zarumienił.Studzimy i drobno kruszymy.
5.W formie układamy jeden z biszkoptów, nasączamy go połową ponczu,rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej, przykładamy drugi biszkopt, nasączamy resztą ponczu,smarujemy reszta kremu karmelowego i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. SMACZNEGO :)
Komentarze