Ciasto stokrotkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ma sobie same wspaniałe składniki, które trafią w gusta każdegomiłośnika słodkości.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    6 jajek
    ¾ szklanki mąki
    Pół szklanki maku
    ¾ szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa karmelowa:
    Puszka dużej masy karmelowej
    1,5 kostki masła
    Kilka łyżek spirytusu
    Masa jabłkowo-brzoskwiniowa:
    Około 4 duże jabłka
    Kilka brzoskwiń (najlepiej z syropu)
    Galaretka jabłkowa
    Około 3-4 łyżeczki żelatyny
    Cukier
    Ponadto:
    Opakowanie biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto stokrotkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka
    i ubijaj aż do rozpuszczenia cukru. Wsyp mak oraz mąkę wymieszaną z
    proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na
    blaszkę o wymiarach 25 na 36 cm i piecz około 30 minut w temperaturze
    160-170 stopni. Po przestygnięciu przekrój na 2 części.
  • 2. Masa karmelowa: miękkie masło utrzyj na puch, dodawaj po łyżce masy
    karmelowej oraz spirytus.
  • 3. Masa jabłkowo-brzoskwiniowa: jabłka obierz i zetrzyj na tarce o
    dużych oczkach. Brzoskwinie zblenduj. Owoce przełóż do garnka i
    podgrzej. Gdy masa będzie gorąca dodaj wsyp galaretkę i żelatynę.
    Dokładnie wymieszaj by się rozpuściły. Dodaj cukier do smaku. Odstaw do
    przestudzenia.
  • 4. Ciasto przełóż w następujący sposób: warstwa ciasta makowego, masa
    jabłkowo-brzoskwiniowa, biszkopty, ¾ masy karmelowej, ciasto makowe oraz
    pozostała masa karmelowa. Ciasto chłodź w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować