Ma sobie same wspaniałe składniki, które trafią w gusta każdegomiłośnika słodkości.
40 min
Składniki:
Ciasto makowe:
6 jajek
¾ szklanki mąki
Pół szklanki maku
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
Puszka dużej masy karmelowej
1,5 kostki masła
Kilka łyżek spirytusu
Masa jabłkowo-brzoskwiniowa:
Około 4 duże jabłka
Kilka brzoskwiń (najlepiej z syropu)
Galaretka jabłkowa
Około 3-4 łyżeczki żelatyny
Cukier
Ponadto:
Opakowanie biszkoptów
Ciasto stokrotkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka
i ubijaj aż do rozpuszczenia cukru. Wsyp mak oraz mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na
blaszkę o wymiarach 25 na 36 cm i piecz około 30 minut w temperaturze
160-170 stopni. Po przestygnięciu przekrój na 2 części.
2.Masa karmelowa: miękkie masło utrzyj na puch, dodawaj po łyżce masy
karmelowej oraz spirytus.
3.Masa jabłkowo-brzoskwiniowa: jabłka obierz i zetrzyj na tarce o
dużych oczkach. Brzoskwinie zblenduj. Owoce przełóż do garnka i
podgrzej. Gdy masa będzie gorąca dodaj wsyp galaretkę i żelatynę.
Dokładnie wymieszaj by się rozpuściły. Dodaj cukier do smaku. Odstaw do
przestudzenia.
4.Ciasto przełóż w następujący sposób: warstwa ciasta makowego, masa
jabłkowo-brzoskwiniowa, biszkopty, ¾ masy karmelowej, ciasto makowe oraz
pozostała masa karmelowa. Ciasto chłodź w lodówce.
Komentarze