Ciasto suszek

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto warstwowe z dużą ilością suszonych owoców.

Składniki:

  • Składniki:
    -400g mąki pszennej,
    -100g mąki krupczatki,
    -2 jajka + żółtko,
    -3/4 szkl. cukru,
    -250g masła.

    Masa:
    -18 dużych jabłek (mało soczystych),
    -4 łyżeczki kwasku cytrynowego,
    -garść rodzynek,
    -garść suszonych śliwek,
    -garść suszonych moreli,
    -garść suszonej żurawiny,
    -6 łyżeczek żelatyny.

    Polewa czekoladowa:
    -pół kostki margaryny,
    -2 łyżki kakao,
    -5 łyżek cukru,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto suszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy kopczyk, a w nim wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Łączymy delikatnie nożem, a następnie szybko zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny.
    Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 2-3mm. Wycinamy prostokąty o wielkość 18cmx35cm. Każdy blat pieczemy na wyłożonej papierem formie w temp. 190 stopni przez około 20 minut.
  • 2. Masa: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie bakalie (żurawina, rodzynki, morele, śliwki) kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do jabłek. Wszystko razem podgrzewamy. Następnie żelatynę zalewamy około 3 łyżkami wody i podgrzewamy w mikrofalówce przez kilka sekund. Dodajemy do gorących jabłek i dobrze mieszamy. Schładzamy do lekkiego stężenia.

    Wystudzone blaty przekładamy jabłkami i wkładamy do lodówki.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i na niskim ogniu podgrzewamy do zgęstnienia (ciągle mieszamy, nie gotujemy!). Polewamy ciasto przygotowaną czekoladą. Schładzamy przez całą noc. Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować