1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy kopczyk, a w nim wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Łączymy delikatnie nożem, a następnie szybko zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 2-3mm. Wycinamy prostokąty o wielkość 18cmx35cm. Każdy blat pieczemy na wyłożonej papierem formie w temp. 190 stopni przez około 20 minut.
2.Masa: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie bakalie (żurawina, rodzynki, morele, śliwki) kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do jabłek. Wszystko razem podgrzewamy. Następnie żelatynę zalewamy około 3 łyżkami wody i podgrzewamy w mikrofalówce przez kilka sekund. Dodajemy do gorących jabłek i dobrze mieszamy. Schładzamy do lekkiego stężenia.
Wystudzone blaty przekładamy jabłkami i wkładamy do lodówki.
3.Polewa:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i na niskim ogniu podgrzewamy do zgęstnienia (ciągle mieszamy, nie gotujemy!). Polewamy ciasto przygotowaną czekoladą. Schładzamy przez całą noc. Smacznego :o)
Komentarze